"In volle coronatijden was het zoeken naar een naam voor de helling een leuk tijdverdrijf"

Komende van de Franse grens en het gehucht de Seule/le Seau start de nieuwe weg ter hoogte van een ander gehucht in Nieuwkerke met name de Korte Pipe. “Over de betekenis van die korte pijp zijn er veel verklaringen,” zegt Mattias Pattyn van History Lovers Heuvelland. “Het zou kunnen gaan over een soort buizen waar er (afval)water in getransporteerd werd. Schoorstenen hadden ook pijpen die rook afvoerden. Een derde verklaring is de tabakspijp, die werd vanaf 1600 in onze streek geïntroduceerd en werd ook op het uithangsbord van het daar gelegen café afgebeeld. Daar is nu het restaurant Chez/Bij Saucisson gelegen. 

Via sociale media werd de naam van de nieuwe helling gekozen. Natuurlijk was de Patatteberg een voor de hand liggende naam. Uiteindelijk kozen de Vrienden van de Hellingenroute voor de Claeremont, enerzijds een verwijzing naar de bekende Kwaremont in de Vlaamse Ardennen en anderzijs een samentrekking van Claerebout (de naam van het op die plaats gelegen aardappelverwerkend bedrijf ) en Mont, het Franse woord voor helling.  

 Wie de helling opfietst kan boven even uitrusten op de Walletjes waar zich een uitkijkpunt bevindt met aan de éné zijde een mooi uitzicht over de bergen van Heuvelland, aan de andere zijde kijkt men richting Rijsel in Frankrijk. Bij helder weer zijn de mijnterrils van Lens zichtbaar.