Fiets één col in Heuvelland

"In volle coronatijden was het zoeken naar een naam voor de helling een leuk tijdverdrijf"

Komende van de Franse grens en het gehucht de Seule/le Seau start de nieuwe weg ter hoogte van een ander gehucht in Nieuwkerke met name de Korte Pipe. “Over de betekenis van die korte pijp zijn er veel verklaringen,” zegt Mattias Pattyn van History Lovers Heuvelland. “Het zou kunnen gaan over een soort buizen waar er (afval)water in getransporteerd werd. Schoorstenen hadden ook pijpen die rook afvoerden. Een derde verklaring is de tabakspijp, die werd vanaf 1600 in onze streek geïntroduceerd en werd ook op het uithangsbord van het daar gelegen café afgebeeld. Daar is nu het restaurant Chez/Bij Saucisson gelegen. 

Via sociale media werd de naam van de nieuwe helling gekozen. Natuurlijk was de Patatteberg een voor de hand liggende naam. Uiteindelijk kozen de Vrienden van de Hellingenroute voor de Claeremont, enerzijds een verwijzing naar de bekende Kwaremont in de Vlaamse Ardennen en anderzijs een samentrekking van Claerebout en Mont, het Franse woord voor helling.  

Op de fietsapp Strava werd op Paaszondag 2020 de scherpe tijd van 42 seconden over de helling neergezet en dit door  Ieperling Sammy Knockaert. Het is Anthony Debuy die de KOM pakte op 23 april 2020: 36 seconden. Op 13 juni reed Sammy Knockaert in 33 seconden naar de top. Hij duwde daarbij gemiddeld 900 watt.  Bij de dames is Goele Sinnesael met 56 seconden QOM.  Wie de helling opfietst kan boven even uitrusten op de Walletjes waar zich een uitkijkpunt bevindt met aan de éné zijde een mooi uitzicht over de bergen van Heuvelland, aan de andere zijde kijkt men richting Rijsel in Frankrijk. Bij helder weer zijn de mijnterrils van Lens zichtbaar.