Het parcours van de Tour 2025
Mont Noir beslist over de eerste bolletjestrui van TDF 2025 !
Het wordt de Tour van de Grand Départ in Lille én de passage op de Mont Noir, op een paar meter van de grens met Heuvelland.
Het wordt de Tour van de verjaardagen
- 40 jaar geleden won Bernard Hinault zijn laatste Tour, hij is tevens de laatste Fransman die een Tour won
- Bernard Hinault is 70 jaar
- 50 jaar geleden won Eddy Merckx zijn laatste Tourrit in Auch
- Caen bestaat 1000 jaar
- Louison Bobet zou 100 worden in 2025
- Hautacam : 25 jaar na de zege van Javier Otxoa
Het wordt de Tour van de bekende cols, maar niet op zondag, ASO wil zo een volkstoeloop op de cols voorkomen.
- Col de la Loze
- Mont Ventoux
- Superbagnères
- Hautacam
- Peyragudes
- La Plagne
Zaterdag 5 juli : Lille-Lille
De Tour start op zaterdag 5 juli in Lille. Dat was ook zo in 1994 . Toen eindigde de eerste etappe in Arment!ères, daar botsten sprintende Jalabert en Nelissen tegen een fotograferende gendarme, voor beiden eindigde de Tour in het ziekenhuis.
De eerste etappe in 2025 telt 185 km met de beklimmingen van Notre-Dame-de-Lorette, Cassel en de Mont Noir, op 40 km van de aankomst. De Mont Noir is één van de hellingen uit de Hellingenroute. De Mont Noir (1.3 km à 5.7%) kan beslissend zijn als laatste helling voor de bolletjestrui
De eerste Ronde van Frankrijk waar de leider in het bergklassement de bolletjestrui droeg, was die van 1975; de eerste die hem ooit droeg was Joop Zoetemelk. De eerste eindwinnaar van deze trui was Lucien Van Impe. De bolletjestrui werd door Tourbaas Félix Lévitan bedacht als een hulde aan Henri Lemoine, een Franse pistier die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw rondreed in een tenue met rode stippen. De eerste sponsor van de trui, Chocolat Poulain, verkocht chocoladerepen die een wit wikkel met rode bollen hadden.
Met start en aankomst in Kemmel biedt Fietsen in Heuvelland een route aan over grotendeels het parcours van de Tourrit van 2025. De route sluit aan op het parcours van de profs in Phalempin en verlaat de route na de Zwarteberg (Mont Noir). De route telt 187 km met 1124 hoogtemeters.
Lille is reeds 16 keer aankomststad geweest en 18 keer startplaats. Lille was eerder ook al twee keer de gaststad voor le Grand Départ.
Heel wat bekende namen wonnen een rit in Lille: Romain Maes, Ferdi Kübler, Louison Bobet, Bernard Hinault, Jan Raas, Chris Boardman en Georges Speicher, de Fransman was de eerste renner om met een versnellingsapparaat in de Tour te starten. We hebben het over de TDF van 1937.
4 Tours du Mont Noir
De Zwarteberg ligt op de grens van Westouter in België, en Sint-Janskappel en het grondgebied van Boeschepe in Frankrijk. Aan de Franse zijde heet de helling Mont Noir. De naam is afkomstig van de familienaam De Zwarte die de berg in de 13e en 14e eeuw in hun bezit hadden. Op de Zwarteberg liggen vele winkeltjes en horeceagelegenheden, synoniem voor erg druk grenstoerisme. Op Frans grondgebied staat het oude huis van de ouders van Marguerite Yourcenar, ze was in 1980 de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie Française. Op de Franse zuidflank ligt ook een militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, Mont Noir Military Cemetery.
De helling kan van verschillende kanten beklommen worden, via de Langendreef en Gemenestraat vanuit Westouter, via de Bellestraat van Westouter, vanuit het gehucht Croix de Poperinghe (uit de richting Belle via de D223, vanuit Saint-Jans-Cappel de D318 (dit is de Tour klim) of ook vanuit Boeschepe de Rue du Mont Noir, deze kant zit in de Hellingenroute.
Hierbij de gpx van 4 beklimmingen van de Mont Noir met start in Westouter: 26 km – 452 hm
1 Langedreef 2 Bellestraat 3 Saint-Jans-Cappel 4 Rue du Mont Noir
Zondag 6 juli : Lauwin-Planque-Boulogne-sur-Mer
Op zondag 6 juli wordt gestart in Lauwin-Planque, een gemeente van amper een 2000 inwoners, bekendgeworden omdat Amazon er een distributiecentrum heeft. De aankomst is in Boulogne-sur-Mer, onderweg liggen pittige hellingen aan de Opaalkust waaronder de Haut Pichot, een helling die vaak in het parcours van Lille-Hardelot zit. Andere hellingen zijn de Côte de Cavron Saint-Martin, de Côte de Saint-Etienne-au-Mont ( 1.7 km à 3,5% met een max aan 6,1%) en tot slot de Côte d'Outreau ( 844 m à 9,3% en een max van 13,8%). Côte d'Outreau ligt op iets meer dan 5 kilometer van de finish.
Op zondag 29 juni wordt in Boulogne-Sur-Mer een toertocht georganiseerd op het parcours van de tweede etappe.
De eerste aankomst ooit in BSM dateert van 1949 met in de hoofdrol Norbert Callens. De West-Vlaming zit in de goede ontsnapping, wint de etappe en wordt ook de leider. Callens zou echter nooit de gele trui ontvangen. De reden hiervoor blijft onduidelijk. Men had niet verwacht dat de gele leiderstrui in deze etappe van eigenaar zou wisselen en de vrachtwagen met de gele truien zou verhinderd geweest zijn en niet in Boulogne-sur-Mer aankomen. Callens zou voor de huldiging een gele pull van een aanwezige journalist gekregen hebben.
Maandag 7 juli : Valenciennes-Dunkerque
Vanuit Valenciennes doorkruisen de renners het steenkoolgebied en komen ze door plaatsen zoals Orchies en Mons-en-Pévèle, zonder deze keer de kasseien op te zoeken. Daarna keren ze terug naar Béthune en Isbergues en vervolgens terug naar Cassel met de beklimming van de Côte de Cassel. In 2023 werden in Cassel de Franse kampioenschappen wielrennen gehouden met telkens een rondje Porte d'Air. Valentin Madouas werd Frans kampioen.
Duinkerke staat al vele jaren bekend voor de Vierdaagse van Duinkerke. Nieuw in 2025 is de eendagsrit Classique Dunkerque – Grand Prix des Hauts de France en dit op dinsdag 13 mei. Daags nadien start dan de 69ste editie van de Vierdaagse van Duinkerke die over 5 dagen wordt gereden. Met de nieuwe wedstrijd wil de organisatie meer ploegen met naam en faam naar Duinkerke halen. De Classique Dunkerque – Grand Prix des Hauts de France is immers goed voor 125 punten voor de winnaar daar waar hetzelfde aantal punten in de Vierdaagse van Duinkerke enkel kan behaald worden voor de winnaar na 5 koersdagen.
Het noorden van Frankrijk is en blijft een favoriete bestemming voor de TDF met over 111 edities liefst 85 passages. Populairste plaats voor de TDF zijn de Pyreneeën (107), gevolgd door de Alpen (98). Een volledig overzicht hier.
Dinsdag 8 juli : Amiens - Rouen
Rouen is de aankomststad met in de finale de côte de Bonsecours. De Bonsecours is 1.8 kilometer lang met een gemiddelde van 6.1%. De Bonsecours was een beslissende helling in de eerste na-oorlogse Tour in 1947. Jean Robic won de etappe over de Bonsecours en ook de Tour. In 2012 werd een monument van de renner ingehuldigd aan de voet van de Bonsecours. Elk jaar in oktober wordt de Cyclo Robic Bonsecours gereden.
Jean Robic was een bijzonder renner. Kort voor de Tour de France van 1947 trouwde hij en hij beloofde zijn bruid de gele trui mee te brengen als bruidsschat. Hij maakte zijn belofte waar en won dat jaar de Tour. Hij had ook een trucje om zijn gebrek aan gewicht in afdalingen op te lossen. Hij had een drinkbus op zijn fiets die voor 3/4 gevuld was met lood. Dit verlaagde ook zijn evenwichtspunt. Hij droeg steevast zijn zelfgemaakte valhelm, omdat hij bang was hoofdletsel op te lopen. Dit leverde hem de bijnaam tête de cuir (lederen hoofd) op.
Woensdag 9 juli : Caen-Caen/ tijdrit
Caen viert in 2025 de 1000ste verjaardag van de stad.
In 2025 wordt ook de 80ste verjaardag van V-Dag gevierd, de dag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde wat het einde betekende van de tweede wereldoorlog. Een passage langsheen de Normandische stranden lijkt dus een zekerheid voor de tijdrit die gepland staat over 33 km.
Donderdag 10 juli : Bayeux - Vire
Bayeux in het hartje van de Calvados is vooral bekend om het Tapijt van Bayeux. Het wandkleed verbeeldt het verhaal van de invasie in Engeland door Willem de Veroveraar en de daaropvolgende veldslag bij Hastings. Het wandkleed is zeventig meter lang en vijftig centimeter hoog. Aankomststad Vire is de geboorteplaats van parcours Gouvenou. De finale wordt pittig met de côte de Vaudry (700 meter à 10%)
In 1997 was Vire aankomstplaats. Thierry Gouvenou (BigMat Auber 93) probeerde met een vroege ontsnapping de rit te winnen maar werd door een spurtend peloton gegrepen. Cippolini won de rit. Jan Ullrich de Tour. Het was de Tour waarin Jan Ullrich zijn enige eindoverwinning behaalde. Naast het eindklassement won Ullrich ook het jongerenklassement. Bovendien is het nog altijd de enige Duitse Tourzege.
Vrijdag 11 juli: Saint-Malo - Mur de Bretagne
Bretagne is de geboortestreek van Bernard Hinault die in 1985 (40 jaar geleden in 2025) zijn laatste Tour won. Hinault is ook nog eens 70 jaar in 2025. In Saint-Malo heeft zijn jongste zoon Alexandre een fietsenzaak.
De klim naar de top van Mûr-de-Bretagne is 2 km aan gemiddeld 6,8 % . In 2011 won Cadel Evans de etappe, in 2015 Alexis Vuillermoz, in 2018 Daniel Martin en in 2021 Matthieu van der Poel.
Zaterdag 12 juli : Saint-Méen-le-Grand - Laval
In Saint-Méen-le-Grand werd op 12 maart 1925 de Franse wielrenner Louison Bobet geboren, 100 jaar geleden in 2025. Ook zijn broer Jean was wielrenner. Hij won Paris-Nice in 1955. Ook Frédéric Guesdon is geboren in Saint-Méen-le-Grand. Hij won Parijs-Roubaix in 1997. Frédéric Guesdon stopte op 8 april 2012 als beroepswielrenner, op 41-jarige leeftijd na afloop van zijn zeventiende Parijs-Roubaix (dat jaar voor de vierde maal gewonnen door Tom Boonen) en kwam buiten de tijdslimiet aan.
In Laval werd Jacky Durand geboren. Hij brak door in 1992 toen hij, na een lange vlucht met Thomas Wegmüller, als onbekende renner de Ronde van Vlaanderen won.
Laval was eerder twee keer etappeplaats. In 1999 won Tom Steels er de massasprint. In 2021 was de Sloveen Tadej Pogačar de snelste in een tijdrit. In de regionale wielerkoers Boucles de la Mayenne is Laval in 2025 de stad van de proloog.
Zondag 13 juli : Chinon - Châteauroux
Startplaats Chinon ligt aan de Loire. In 1958 werd de eerste Franse kerncentrale er gebouwd.
Châteauroux is vier keer etappeplaats geweest . De Italiaan Mario Cipollini en drie keer de Brit Mark Cavendish (2008, 2011 en 2021) wonnen er in de massasprint. In de voorstad Déols bevindt zich het Centre National de Tir Sportif, waar met de recente OS de wedstrijden in de schietsport werden gehouden. Van 2004 tot 2014 was Châteauroux de aankomst van de Châteauroux Classic de l'Indre, de laatste editie werd gewonnen door Iljo Keisse.
Maandag 14 juli : Mont Dore
Tussen Bretagne en de Pyreneeën ligt met le Mont Dore een onuitgegeven aankomst bergop. De klim naar het skistation in de Auvergne is 4 kilometer lang en overbrugt 288 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 7.2%.
Bijzonder is de kabelspoorweg (Le funiculaire du Capucin) die, wie weet supporters dichter bij de aankomst kan brengen. Het gaat over de eerste elektrische kabelspoorweg ooit in Frankrijk in gebruik genomen in 1898.
Dinsdag 15 juli : Toulouse - rustdag
Toulouse is de geboortestad van Frederic Moncassin. Hij was beroepsrenner van 1990 tot 1999 . In 1996 won hij twee etappes in droeg hij een dag de gele trui. In 1994 toen de Tour ook in Rijsel startte viel hij van het startpodium en kon hij niet starten.
Woensdag 16 juli : Toulouse - Toulouse
Toulouse is de vierde grootste stad van Frankrijk. Toulouse is de thuisbasis van vliegtuigfabrikant Airbus. Het complex bestaat uit assemblagehallen waar onder andere de A320, A330 en A380 worden gemaakt. De stad wordt ook wel de Roze Stad genoemd naar de kleur van de bakstenen waarmee de huizen zijn gebouwd.
Op 8 kilometer van de finish ligt de enige klim van de dag, de Montée Pech David is een klim van vierde categorie, maar zal naar verwachting met zijn 2,2 kilometer van gemiddeld 5,3% geen roet in het eten van de sprinters gooien. Boven bevindt zich het sport-en recreatiecentrum Pech David.
Donderdag 17 juli : Auch - Hautacam
In 1975 behaalde Eddy Merckx in Auch, 50 jaar geleden in 2025, zijn 34ste en laatste overwinning in de Tour. Het was een tijdrit in de Armagnac. Op 4km van de finish reed Merckx lek waardoor hij amper 9 sec voorsprong had op Bernard Thevenet. Cavendish won in 2024 één etappe meer en is zo recordhouder van het aantal overwinningen.
Het klimwerk van deze bergetappe start op 45km van het einde met de Soulor, col de Bordères en Hautacam. Op Hautacam kreeg Bjarne Ris in 1996 zijn bijnaam Danish Dynamite, tijdens de klim viel hij vele keren aan om zich vervolgens telkenmale te laten uitzakken.
Javier Otxoa won de etappe in 2000. Hij werd een jaar later met zijn tweelingbroer Ricardo tijdens hun training aangereden. Hij overleefde ternauwernood, maar Ricardo overleed. Na maanden in coma te hebben gelegen en een lange revalidatie kwam Javier terug als paralympisch wielrenner om in 2004 zowel goud als zilver op de Paralympische Zomerspelen te winnen. Javier Otxoa in 2018 op 43-jarige leeftijd.
Hautacam is de naam van het skistation. De col du Tramassel de naam van de bergpas die nog goed 1 km verder ligt.
Vrijdag 18 juli : Peyragudes (klimtijdrit)
Voor sportieve fietsers is er eveneens een tijdrit begin juni.
In de Pyreneeën staat een klimtijdrit naar Peyragudes met stip genoteerd en dit vanuit Loudenvielle.
Peyragudes is een wintersportoord in de Franse Pyreneeën. In 2012 werd voor het eerst dit wintersportgebied aangedaan. Alejandro Valverde won de etappe.
Aankomst van de tijdrit is op de Altiport 007, zo genoemd naar de film van James Bond die er in 1997 werd opgenomen: Tomorrow never dies. De luchtlandingsbaan werd dan ook opgenomen als slotklim van de Tour. Romain Bardet won de rit.
Zaterdag 19 juli : Pau - Superbagnères
Het skistation van Barèges de Luchon zat 7 keer in de Tour, de laatste keer in 1989 toen Robert Millar de etappe won. Vanaf 2007 start de Schot een geslachtsverandering en wordt hij Philippa York.
Toen ook werd voor het eerst een helikopter ingezet om renners die zich vastklampten aan de wagen te bestraffen. Voor Vanderaerden bracht die voiture colée niks op want hij eindigde buiten tijd. Dat het zolang duurde voor de Tour nog eens het skistation van Luchon aandeed heeft te maken met de infrastructuur van het skistation, nu er nieuwe liften zijn voorzien kan het afdalen veel vlotter gebeuren. Col d'Aspin en Tourmalet zijn de opwarmers van dienst
Zondag 20 juli : Muret - Carcasonne
Mehdi Benhamouda is geboren in Carcasonne. Tot 2012 was hij beroepsrenner bij Team Novo Nordisk, een ploeg waar alle renners lijden aan suikerziekte. Novo Nordisk is een producent van farmaceutische producten.
La côte de Saint-Ferréol en le Pas du Sant zijn de twee hindernissen van de dag.
Carcasonne is na Parijs, Versailles en de Mont Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad, La Cité de Carcassonne. In de Cité bevinden zich veel historische gebouwen . Eromheen is een dubbele muur. De buitenmuur heeft 16 torens en de binnenmuur heeft 24 torens.
Maandag 21 juli : rustdag - Montpellier
Belgische politicus Dehaene werd in 1940 geboren in de noodkliniek van Montpellier, waar zijn familie in het begin van de Tweede Wereldoorlog een toevlucht had gevonden. Datzelfde jaar keerde het gezin echter terug naar Brugge, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. Dehaene werd niet alleen geboren in Frankrijk, hij overleed er ook. In 2014 werd hij getroffen door een hersenbloeding en kwam hij te overlijden in het ziekenhuis van Quimper.
Dinsdag 22 juli : Montpellier - Mont-Ventoux
Montpellier is al diverse keren start-en aankomststad geweest in de TDF. Het was in deze stad dat Robert Hunter in 2007 als eerste Afrikaan ooit een rit won. In 2013 startte Daryl Impey in Montpellier als eerste Afrikaan ooit in de gele trui.
De Ventoux vanuit Bédoin wordt een rit om naar uit te kijken. Dat was ook zo gepland in 2016 maar een stevige mistralwind legde de finish aan Chalet Reynard. Thomas De Gendt won de rit, Chris Froome wandelde naar boven.
De scherpste tijd op de Ventoux vanuit Bédoin werd gereden door de Spanjaard Iban Mayo op 10 juni 2004 tijdens de Dauphiné Libéré : 55’51’’. Op 30 juli 2007 werd door de UCI bekendgemaakt dat Mayo is betrapt op het gebruik van epo.
Op zaterdag 28 juni wordt La Cannibale georganiseerd, een eerbetoon aan Eddy Merckx. Er zijn diverse afstanden voor racefietsers, gravelers, handbikers, trailrunners en wandelaars. La Cannibale is de opvolger van het Sporta event dat gedurende 20 jaar werd georganiseerd.
Woensdag 23 juli: Bollène - Valence
De route naar de Drôme is overwegend vlak met twee beklimmingen : de Col de Boutière, 5,7 kilometer à 3,3% en Col de Tartaigiuille, 4,3 kilometer à 3,9%, die op ruim 40 kilometer voor de finish ligt. Valence is vier keer etappeplaats geweest. De ritwinnaars in Valence zijn Chepe González (1996), André Greipel (2015), Peter Sagan (2018) en Mark Cavendish (2021).
Valence is de geboortestad van Charly Mottet. Hij won 35 jaar geleden zijn eerste van drie overwinningen in de TDF. Mottet deed dat in de trui van RMO - Mavic – Liberia. De ploeg werd gesponsord door het interimbureau R.M.O, wat staat voor Relation Main d'Œuvre, gevestigd in Grenoble. Richard Virenque begon bij dit team zijn loopbaan in 1991.
Donderdag 24 juli: Vif - Courchevel
Col de la Loze wordt na de Glandon en de Madeleine de derde monsterklim van de dag. In slechts een paar jaar tijd heeft de col de la Loze al een behoorlijke reputatie opgebouwd, vooral wat betreft de moeilijkheidsgraad, met in de laatste kilometers passages tot 20%. Start van de zware Alpenrit is in Vif, een gemeente in de schaduw van Grenoble. Grenoble zelf is dis geen startplaats. De burgemeester van ChicaGre heeft in het verleden al een paar keer in aanvaring gekomen met ASO over ondermeer het niet naleven van de milieunormen. ChicaGre is de spotnaam van de inwoners van Grenoble, verwijzend naar de onveiligheid zoals in Chicago.
De col de la Loze wordt ook wel de col van de 21ste eeuw genoemd en werd speciaal aangelegd voor fietsers en is een etappe van "Via 3 Vallées", die Courchevel, Méribel en Val Thorens met elkaar verbindt. De drie dalen van Les 3 Vallées zijn voortaan met elkaar verbonden door middel van de Col de Tougnète en de Col de la Loze en een klim van Les Menuires naar Val Thorrens.
Vrijdag 25 juli : Albertville - La Plagne
La Plagne opende in 1961 en werd in 2003 verenigd met het naburige gebied Les Arcs onder de naam Paradiski, een van 's werelds grootste skigebieden met zo'n 2,5 miljoen bezoekers per jaar.De etappe gaat over de col des Saisiies en de Col du Pré en als voorlaatste klim de Cormet de Roselend. De Cormet de Roselend kent veel haarspeldbochten en levert daardoor voor wielrenners gevaar op tijdens de afdaling. Zo miste Johan Bruyneel in 1996 een bocht en belandde in een ravijn. In de Ronde van Frankrijk van 2007 gingen Michael Rogers en David Arroyo tijdens de afdaling van de Cormet de Roselend onderuit.
Albertville was ondermeer startplaats in 1998, de rit echter werd geneutraliseerd. Renners weigerden nog te koersen na de vele dopingcontroles de voorafgaande dagen.
Zaterdag 26 juli : Nantua - Pontarlier
Op weg naar het departement Doubs ligt de laatste col van de TDF 25: le Col de la Croix de la Serra (2C).
De col zat vorig jaar in de TDFF, Puck Pieterse kwam als eerste boven. De col wordt algemeen beschouwd als de moeilijkste van het departement Jura.
Nantua staat bekend om zijn rivierkreeften en de term à la Nantua wordt in de klassieke Franse keuken gebruikt voor gerechten met rivierkreeften . Saus Nantua is de klassieke aanvulling op quenelles de brochet, een langwerpig balletje gemaakt van deeg en gepureerde (traditioneel) vis geserveerd met een kreeftensaus. In oktober wordt het feest van de quenelle gehouden.
Zondag 27 juli : Mantes la Ville - Champs Elysées
Sinds 1975 komt de Tour de France aan op de Champs-Élysées. Van 1904 tot 1967 lag de aankomst in Parc des Princes en van 1968 tot 1974 op de Vélodrome de Vincennes. De renner die zijn laatste Tour rijdt en het meest aantal deelnames telt mag het eerst de Champs Elysées oprijden. De laatste keer was de eer weggelegd voor Sylvain Chavanel met 18 deelnames.
De Amerikaan George Hincapie en de Australiër Stuart O’Grady gingen 17 keer van start in de Tour. Zoetemelk reed 16 keer de Tour de France.
Startplaats is Mantes-La-Ville. Het hoofdkantoor van twee wereldberoemde producenten van blaasinstrumenten is in Mantes-la-Ville gevestigd: Buffet-Crampon, dat klarinetten maakt, en Selmer, dat saxofoons produceert.
Tour de France Femmes
De 4e editie van de Tour de France Femmes start op zaterdag 26 juli in het Bretonse stadje Vannes. De Franse rittenkoers wordt uitgebreid van acht naar negen etappes en eindigt op zondag 3 augustus.
1 Zaterdag 26 juli : Vannes – Plumenec : 95 km
De etappe eindigt op de côte de Cadoudal (1,7 km aan 6,2 %). De helling maakt deel uit van de Grand Prix du Morbihan.
2 Zondag 27 juli : Brest – Quimper : 130 km
Brest was gaststad voor de Grand Départ van de heren in 2021. Voor de langeafstandsfietsers blijft Brest het keerpunt van Paris-Brest-Paris.
De stad Quimper is de meest Bretonse van alle Bretonse steden. Een grote manifestatie van Bretonse folklore is het Festival de Cornouaille om en bij de vierde zondag van juli.
3 Maandag 28 juli : La Gacilly - Angers
La Gacilly is de geboortestad van Yves Rocher, die zijn naam verbond aan het Frans cosmeticamerk.
4 Dinsdag 29 juli : Saumur - Poitiers
Saumur is de geboorteplaats van Gabrielle Chanel of Coco Chanel, de ontwerpster van damesmode en de oprichtster van het merk Chanel.. Ze maakte naam met haar kledingontwerpen, juwelen, handtassen en parfums. Haar succesvolle parfum Chanel Nº5 werd een iconisch product.
5 Woensdag 30 juli : Futuruscope - Guéret
Futuroscope is een attractiepark dat is opgebouwd rond de thema's multimedia, cinematografie en futuristische audio-visuele technieken. Het park is in 1987 geopend en trekt ongeveer twee miljoen bezoekers per jaar
Tussen 1986 en 2000 was Futuroscope tien keer etappeplaats in de Ronde van Frankrijk.
6 Donderdag 31 juli : Clermont-Ferrand - Ambert
Col du Béal is één van de cols voor de dames. De Col du Béal is een bergpas op een hoogte van 1390 meter in het Centraal Massief. De col du Béal werd op heden één keer beklommen in de TDF voor de heren (2020).
Clermont-Ferrand is de geboortestad van Raphaël Géminiani. Hij was beroepswielrenner van 1946 tot 1960, na zijn actieve wielercarrière werd hij ploegleider van onder meer Jacques Anquetil en Eddy Merckx. Géminiani overleed op 5 juli 2024, hij werd 99 jaar.
Ook Remi Cavagna is geboren in CF, hij won een rit in de Vuelta in 2019.
In CF bevindt zicht de hoofdzetel van Michelin en eveneens een belevingsmuseum.
7 Vrijdag 1 augustus : Bourg-en-Bresse - Chambéry
Col du Granier is de laatste col in deze rit.
AG2R La Mondiale heeft haar hoofdkwartier in Chambéry met Vincent Lavenu als ploegleider. Lavenu is een geboren Chambérien. Chambéry was drie keer etappeplaats in de Tour de France voor heren. In 1989 werd het WK Wielrennen in Chambéry verreden, gewonnen door Greg LeMond.
8 Zaterdag 2 augustus : Chambéry - La Madeleine
De Col de la Madeleine is 25 keer in de Ronde van Frankrijk opgenomen. De eerste keer was in 1969, in 2025 nu ook door de dames.
9 Zondag 3 augustus : Les Portes du Soleil
Nadat de Tour des Femmes in 2024 op Alpe d’Huez eindigde, eindigt de TDFF in 2025 in het skistation Portes du Soleil in Châtel. Het skigebied was in 1977 (Lucien Van Impe) en 2022 (Bob Jungels) een aankomstplaats voor de heren. Voorafgaand aan de slotklim ligt de Col de Joux Plane.
Fiets op het parcours van de dames.