• “Waar ligt de Kemmelberg?”

Natuurlijk weet iedereen dit antwoord: “In Heuvelland, in de driehoek Kemmel-Loker-Dranouter.”

Maar ook deze antwoorden kunnen correct zijn: “In de Verenigde Staten van Amerika, Australië, Engeland, Zweden en Hongarije.”

 

  • Zoveel keer !

In 2010 beklom Marc Desender 25 keer de Kemmelberg om zo de 25ste verjaardag van Challenge Big te vieren.

In het voorjaar van 2011 beklom politieagent Kristof Sennesael 50 keer de berg vanaan het Frans massagraf. Ook in 2011 verbeterde Robin Decramer dit record door liefst 60 keer na elkaar de berg langs de steilste kant op te rijden.

Dierenarts Bert Vangheluwe uit Geluwe reed in 2013 in drie uur zonder voet aan de grond te zetten op een mountainbike 70 maal de Kemmelberg langs de steilste zijde op.

In 2018 dan was het de beurt aan Tim Lowagie uit Lauwe. Hij beklom 50 keer de Kemmelberg voor de actie Cleane Kleren.

Robbe Verstraete uit Geluwe zette in augustus 2020 het record der records door liefst 196 keer de Kemmelberg te beklimmen van de kant Belvédère. Hij scoorde zo 10.000 hoogtemeters en dat is meer dan een Everesting.

Matthias Simoen uit De Klijte fietste in 2021, 2022 en 2023 de Kemmelberg op aan de vooravond van de feestdagen en dit voor de Warmste Week.  Matthias fietste respectievelijk 20 keer, 21 keer en 30 keer vanuit de Bergstraat naar de Belvédère . 

 

Dit leren ons alvast de segmenten op Strava die de naam Kemmelberg dragen maar helemaal niet over dé Kemmelberg fietsen.

 

  • De Kemmelberg in het Hongaarse Kozarmisleny scoort naar gelijkenis misschien wel het best. Het dorp ligt in het Mecsekgebergte , een ongeveer 45 kilometer lange bergrug in het zuidwesten van Hongarije. De heuvelachtige gebieden leveren vele goede witte -, rode - en roséwijnen. Vooral de rode wijnen zijn van hoge kwaliteit en worden over de hele wereld geëxporteerd

 

  • Onze Kemmelberg piekt naar 156 m maar de naamgenoten pieken veel hoger met de Kemmelberg in Missoula in de Amerikaanse staat Montana als uitschieter met een hoogte van 1189 meter. De Kemmelberg in Parkes in het oosten van Australië ligt dan weer op 592 meter.

 

  • De populairste Kemmelberg, los van de onze natuurlijk, is die in Halifax. Daar werd al tegen de 2000 keer over de helling gereden. Met een gemiddelde van 11% over een afstand van 700 m is dit dus een flinke kuitenbijter. De klim start in het geboortedorp van Ed Sheeran in het graafschap West Yorkshire.

 

 

 

Meer Kemmelberg ? Hier

 

 

 

 

 

.