In 2025 start de Tour de France in Lille-Rijsel. Dat was ook zo in 1994 en reden de renners over de Rodeberg in Heuvelland.  

De etappe van de Tour van 1994 was op maandag 4 juli, er werd gestart in Boulogne-Sur-Mer en gespurt om de zege in Roubaix.  Daartussen lagen 203 km en 4 hellingen waarvan één in Heuvelland: de Rodeberg, een helling gecatalogeerd als een helling van 4de categorie. De renners staken de grens over in Waasten en reden via Voormezele en Dikkebus naar De Klijte om zo de Rodeberg te beklimmen na goed 40km wedstrijd. Lotto-renner Peter Declerq kwam als eerste boven en deed dat ook op de andere hellingen van de dag waaronder de Catsberg en de Casselberg en werd ook de eerste drager van de bolletjestrui

.

 

De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Jean Van Poppel, Abdoujaporav die later de groene trui zou winnen werd zevende. Na de zware valpartij de dag voordien in Armentières, met als voornaamste slachtoffers Wilfried Nelissen en Laurent Jalabert, kwam de groene trui iets makkelijker om zijn schouders.

De Spanjaard Miguel Indurain boekte zijn vierde achtereenvolgende overwinning voor Oegromov en Pantani die ook de beste jongere werd. Richard Virenque werd voor het eerst winnaar van het bergklassement. Bijzonder was het verhaal van de Franse wielrenner Frédéric Moncassin van de Nederlandse ploeg WordPerfect, hij viel bij de presentatie van de coureurs op de dag voor de proloog van het podium.

De Tour In Heuvelland 1994
Geografische data – 154,2 KB 131 downloads