De Heuvellandfietsroute brengt de fietser langs vele groene stilteplekken en vermijdt de pittige hellingen niet. Zo wordt de helling van de Gildestraat, bekend uit de wielerklassieker Gent-Wevelgem beklommen.  Ook de Scherpenberg zit in de route. Aan het kunstvlechtwerk Cocon is alvast een picknickzone. Ook in Mesen aan het kunstvlechtwerk Het Nest is er een picknickzone. Reningelst met de Mouttoren Sint-Joris bevindt zich op de terugweg en leidt de finale in met de beklimming van de Kemmelberg maar dan zonder de gevreesde kasseien.

De Heuvellandfietsroute wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan het toeristisch infopunt in Mesen, Toerisme Heuvelland en het Dorpsonthaalpunt in Loker. Aan deze drie startpunten staat telkens een startbord. De route van 52,4 km kan worden ingekort tot lussen van 23 km en 33 km.

Op het marktplein van Mesen staat sedert 11 november 2023 het kunstwerk 'Pillars of Peace'

Het project wil alle landen verenigen door het verzamelen van symbolische stenen uit alle uithoeken van de wereld. Op die manier versterkt de Stad Mesen de vredesboodschap.

Heuvellandfietsroute
Geografische data – 262,7 KB 358 downloads