• Hellingenroute - 15 augustus 2023
  • Een tocht voor couristen !

De Kemmelberg is een wereldberg (of wat is de link met Ed Sheeran ?)

 “Waar ligt de Kemmelberg?”

Natuurlijk weet iedereen dit antwoord: “In Heuvelland, in de driehoek Kemmel-Loker-Dranouter.”

Maar ook deze antwoorden kunnen correct zijn: “In de Verenigde Staten van Amerika, Australië, Engeland, Zweden en Hongarije.”

 

Dit leren ons alvast de segmenten op Strava die de naam Kemmelberg dragen maar helemaal niet over dé Kemmelberg fietsen.

 

  • De Kemmelberg in het Hongaarse Kozarmisleny scoort naar gelijkenis misschien wel het best. Het dorp ligt in het Mecsekgebergte , een ongeveer 45 kilometer lange bergrug in het zuidwesten van Hongarije. De heuvelachtige gebieden leveren vele goede witte -, rode - en roséwijnen. Vooral de rode wijnen zijn van hoge kwaliteit en worden over de hele wereld geëxporteerd

 

  • Onze Kemmelberg piekt naar 156 m maar de naamgenoten pieken veel hoger met de Kemmelberg in Missoula in de Amerikaanse staat Montana als uitschieter met een hoogte van 1189 meter. De Kemmelberg in Parkes in het oosten van Australië ligt dan weer op 592 meter.

 

  • De populairste Kemmelberg, los van de onze natuurlijk, is die in Halifax. Daar werd al tegen de 2000 keer over de helling gereden. Met een gemiddelde van 11% over een afstand van 700 m is dit dus een flinke kuitenbijter. De klim start in het geboortedorp van Ed Sheeran in het graafschap West Yorkshire.

 

 

 

 

 

.